buitententoonstelling intersekse

Pride opent met de ‘intersekse- 1 op de 90’ tentoonstelling

Op 7 augustus werd de buitententoonstelling ‘Intersekse- 1 op de 90’ geopend bij Deventer station. Deze reizende tentoonstelling toont beelden en vertelt het verhaal van 21 intersekse personen tussen de 2,5 jaar en 81 jaar oud.  De tentoonstelling is nog tot 28 augustus te zien op het stationsplein en vormt daarmee het voorpogramma van de prideweek in Deventer.

Feestelijke opening
Op de zonnige middag sprak Dinian van het COC als eerst . Ze gaf aan dat intersekse mensen ook in de queer community nog weinig aan het woord gelaten worden. Dit terwijl ze een uniek voorbeeld zijn van hoe de wereld niet in strakke hokjes te plaatsen is.

Vervolgens sprak Wethouder Lars Wijnhoud uit dat diversiteit en inclusie van groot belang is voor de stad Deventer en dat deze tentoonstelling daar ook onderdeel van is. Henk de Brouwerij is zelf één van de geportretteerden van de tentoonstelling en deelde het fantastsich te vinden dat de tentoonstelling nu ook de stad Deventer bereikt heeft, waar Henk zelf ook heeft gewoond.

Over intersekse
De I in LHBTQIA+ staat voor Intersekse. Een grote groep Nederlanders, namelijk 1 op de 90, is geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Dit kan zich op allerlei manieren voordoen.  De expositie laat zien dat elk persoon een eigen ervaring heeft. Kevin van 23 voelt zich 100% man, terwijl Samantha (39) zowel het mannelijke als vrouwelijke in zichzelf omarmt. Over één ding zijn alle geportretteerden het eens: er moet meer bekendheid en maatschappelijk bewustzijn komen over intersekse en over het bestaan van seksediversiteit.

Over de tentoonstelling

Stichting Open Mind produceerde deze tentoonstelling. Journalist Lara Aerts verzorgde de interviews en fotograaf Ernst Coppejans maakte de portretten. Het Etty Hillesum Centrum en De Verschilmakers hebben zich ingezet om de tentoonstelling naar Deventer te brengen.

Niet te wissen

Helaas heeft iemand een paar dagen na de opening de tentoonstelling bekrast. Pride Deventer heeft hiervoor aangifte gedaan. Het is voor de organisatie van Pride Deventer een bevestiging dat ons inzetten en samenkomen voor diversiteit en inclusie in Deventer belangrijk is.

Gelukkig zijn intersekse mensen – en LHBTQIA+ mensen  in het algemeen – niet zo makkelijk uit te wissen. Je kunt de tentoonstelling dus nog zeker bekijken tot 28 augustus op het Stationsplein. Niet in de gelegenheid om naar de tentoonstelling te gaan? Ook hier online kun je de verhalen van de geportreerde mensen lezen.

Tijd voor Pride
De tentoonstelling ‘Intersekse – 1 op de 90’ vertrekt weer uit de stad op 28 augustus, maar gelukkig ligt de Prideweek nog voor ons. Er staat een vol programma op de planning van 1 tot 8 september, met ook een speciale lezing over dit onderwerp ‘FYI Intersekse’ op 2 September in het Etty Hillesum Centrum. Bijwonen is gratis, maar fijn als je je wel even inschrijft.

Meer lezen?