Waarom een pride?

Deventer laat haar regenboog zien met een eerste editie van Pride. Maar waarom?

Pride wordt over de hele wereld georganiseerd – veelal in juni tijdens Pride month – maar ook op andere momenten in het jaar. Pride bestaat sinds The Stonewall Riots, een serie van protesten die ervoor gezorgd hebben dat er meer rechten kwamen voor LHBTIQA+ mensen.

Een lange tijd werd homosekualiteit gezien als zonde. In Nederland stond hier tot 1811. In de jaren 60/70 kwam hier verandering in met een reeks aan protesten.

De Pride begon in New York, een jaar na de Stonewall Riots in 1969. Het was toen nog geen viering, maar een herdenking voor de slachtoffers die hier vielen.

Dit gedachtegoed verspreidde zich over de wereld. De protesten inspireerden mensen zich in te zetten. In 1972 werd het COC in Deventer opgericht en zeven jaar na de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie.

Ook nu staat pride nog altijd voor het vieren en samenkomen, om te laten zien hoe ver de LHBTQIA+-rechten inmiddels zijn gekomen, én om te laten zien hoe belangrijk het is om ons blijvend sterk te maken zodat iedereen zichzelf kan zijn en blijven. Dat liefdevol protest zie je bijvoorbeeld terug in de Pride Walks.

In Nederland hebben we inmiddels op meerdere plekken Pride en ook in en rondom Deventer is het nu ons streven om deze liefde te verspreiden. We willen daarbij de geschiedenis en de actualiteit van LHBTIQA+’ers lokaal en internationaal honoreren en stilstaan bij intersectionele factoren die voor ongelijkheid zorgen.

Want ook nu is het heel belangrijk om de straat op te gaan. Wereldwijd hebben mensen uit de LHBTIQA+ community nog steeds veel te maken met discriminatie, uitsluiting, haat en zelfs geweld. Ook in Nederland.

Pride is dus allereerst een protest. Maar het is ook zeker een viering. We vieren de liefde, het recht om onszelf te zijn en dat je mag houden van wie je wilt. Ongeacht je gender of seksuele oriëntatie. Dat is zeker een reden voor een feestje!

Doe je mee?

Picture of Plenty

Plenty

Communicatie & sponsoring voor Pride Deventer

Meer lezen?