Skip to content Skip to footer

Zonder Etty Hillesum Centrum was er geen Pride

Vorig jaar is het idee voor de Pride onstaan in samenwerking met COC Deventer en de studievereniging SV Queer. Naast initiatiefnemer is het Etty Hillesum Centrum heel veel betrokken bij de organisatie van activiteiten, staan hun middelen en de locatie altijd ter beschikking en worden er veel werkuren gedoneerd.

Vandaag zitten we met Gerja (zij/haar, directeur Etty Hillesum Centrum), Ola (zij/haar, Projectmanager De Verschilmakers), Anne (die/diens/hij/hem, Freelancer bij Etty Hillesum Centrum) en Andrea (zij/haar, PR & Communicatie bij Etty Hillesum Centrum). 

We beginnen met de belangrijkste vraag: waarom doet het Etty Hillesum Centrum zoveel voor Pride Deventer?

Gerja: Vorig jaar was dit doel heel helder. De gemeente heeft een notitie gemaakt over diversiteit en inclusie, hier is de queer-community onderdeel van. Een van de speerpunten van de gemeente was zichtbaarheid. Deventer is een regenbooggemeente en heeft jaarlijks een bescheiden budget hiervoor. Dit werd o.a. gebruikt door SV Queer, COC Deventer en Etty Hillesum Centrum. Vorig jaar besloten we dat we meer wilden gaan samenwerken en meer met zichtbaarheid wilden doen. Dit was het begin van de Pride.

Voor Pride Deventer dit jaar vind ik het belangrijk dat we laten zien dat iedereen er mag zijn. Ik ben best bang in deze tijd, dat de openheid aan het verdwijnen is en dat mensen die afwijken van de gangbare norm bedreigd worden. Amerika loopt hierin voorop, je ziet in no-time hoe snel mensen bang worden.

Andrea: Hoe snel het om kan draaien.

“Voor Pride Deventer dit jaar vind ik het belangrijk dat we laten zien dat iedereen er mag zijn.” 

Gerja: Ja, dit is nu heel voelbaar. Je merkt het bijvoorbeeld ook op scholen. De openheid die er was, is verminderd. Zo wordt Paarse Vrijdag op steeds meer scholen niet meer georganiseerd, omdat er zoveel commentaar op komt.

Anne: Ik denk dat het hele doel van Pride Deventer, het inzetten voor gelijkheid en emancipatie, direct aansluit bij het Etty Hillesum Centrum. 

Gerja: Inderdaad. We zijn een centrum tegen discriminatie en uitsluiting en we vertellen verhalen van vroeger en verhalen van nu. Dit is heel duidelijk een verhaal van nu. 

Ola: Iedereen is anders en uniek, het is heel mooi om dat te kunnen vieren en in de spotlight te zetten. Hoe meer we van elkaar weten en hoe meer we elkaar kennen, hoe minder eng het ook is. Dat neemt bepaalde drempels in een gemeenschap weg, hiermee bereiken we meer inclusiviteit.

“Hoe meer we van elkaar weten en hoe meer we elkaar kennen, hoe minder eng het ook is.

Hoe zorgt Pride Deventer voor meer inclusiviteit?

Gerja: Ik vind dat de Pride Walk vooral dient om te laten zien dat we er zijn met zijn allen en dat we elkaar steunen. Dat we daar samen zijn in alle diversiteit. Wat ik ook belangrijk vind is het overdragen van kennis. Met name bij het onderwerp gender. Ik heb vorig jaar, waar we veel over intersekse hebben behandeld, veel geleerd hierover. Je kunt hier anderen nog ontzettend veel over leren. 

Anne: Soms is acceptatie nog ver te zoeken, maar het begint bij begrip hebben. Als iemand de juiste informatie krijgt, dan heb je al een stap gewonnen. 

“Soms is acceptatie nog ver te zoeken, maar het begint bij begrip hebben. Als iemand de juiste informatie krijgt, dan heb je al een stap gewonnen.”

Andrea: Dan vormen mensen in ieder geval een mening met de juiste kennis, in plaats van uit onwetendheid. 

Anne: Tegelijkertijd is het ook belangrijk om onderdeel te zijn van een community. Zeker in deze onzekere tijden. 

Hoe hebben jullie de effecten van Pride Deventer vorig jaar ervaren?

Ola: Je kan zien dat niet alleen de queer-community aansluit, maar ook supporters. Mensen die nog weinig weten van LHBTQIA+ zijn benieuwd naar wat het allemaal inhoud. Ik denk dat we hiervoor met de Pride Deventer een hele laagdrempelige manier bieden. Dit was een van de redenen dat de week vorig jaar zo’n groot succes was. 

Anne: Ik denk dat de zichtbaarheid heel belangrijk is voor mensen die er nog niet zoveel vanaf weten. Veel mensen hebben er niets op tegen, maar die hebben het in hun eigen omgeving nog niet meegemaakt dat iemand queer is. Dit merkte ik vooral bij de roze viering in de Lebuinuskerk, waar ook de gewone kerkmensen aanwezig waren. Zij kwamen op een positieve manier in aanraking met de LHBTQIA+ community. Ik denk dat dat heel belangrijk is, iets positiefs uitstralen. Wij zijn leuke mensen, je mist heel wat zonder ons. 

“Zij kwamen op een positieve manier in aanraking met de LHBTQIA+ community. Ik denk dat dat heel belangrijk is, iets positiefs uitstralen. Wij zijn leuke mensen, je mist heel wat zonder ons.”

Ola: Niet alleen dat, mensen binnen de queer-community bloeien echt op zodra ze in een goede omgeving zijn, met mensen die hen begrijpen en steunen. Dat moeten we niet vergeten. Het was heel erg mooi om te zien dat mensen elkaar echt gevonden hebben vorig jaar. 

Gerja: Ja, ook het proces naar Pride Deventer toe, de samenwerking binnen de groep was geweldig. Verder vond ik het heel mooi dat we bij de activiteiten mensen van alle leeftijden aanwezig waren, zowel jongeren als de oudere generatie. De promotie die we hebben gedaan werkte heel goed. Er is echt behoefte aan een Pride in Deventer. 

“Er is echt behoefte aan een Pride in Deventer.”

Andrea: Ik verbaasde me heel positief dat er ontzettend positief gereageerd werd door mensen en organisaties. Aan het begin was ik nog wel zenuwachtig hoe Deventer het op zou pakken. Maar dit heeft me heel positief verrast. Er was een hele hoge opkomst bij de activiteiten. Ook het langsgaan bij winkels en horeca in de binnenstad leverde veel positieve reacties op en mensen wilden heel graag helpen. 

Ola: Er zit zeker nog wel een bepaalde terughouding. Ook bij mensen die nog afwachtend blijven omdat ze niet weten wat de rest gaat doen. Maar als we de Pride Deventer elk jaar blijven organiseren, dan zal er binnen een paar jaar ook echt een mooie inclusieve gemeenschap ontstaan in Deventer. 

Anne: Waar nog werk aan de winkel is voor ons is cis* hetero’s erbij te betrekken. Ik hoor in mijn omgeving veel dat mensen niet naar de Pride Walk komen omdat ze niet in de LHBTQIA+ community zitten. Maar ook de supporters hebben we nodig! Dit maakt het zichtbaar, laat je support zien en spreek dit uit. Laat tegengeluid horen. 

*Cisgender is de term voor mensen die zich goed voelen bij het geslacht dat is geregistreerd bij hun geboorte. Het is het tegenovergestelde van mensen die transgender zijn.

Hebben jullie verder nog iets toe te voegen?

Gerja: Als Etty Hillesum Centrum zijn we veel betrokken rond de LHBTQIA+ community. We werken bijvoorbeeld veel samen met Cocktail, het maatjesproject van COC voor queer vluchtelingen. Zij hebben allerlei activiteiten bij en met ons opgezet. Wij zijn zoveel betrokken bij Pride Deventer omdat de zichtbaarheid vergroot van een van de groepen waar we meer aandacht aan besteden. 

Ola: Juist door de samenwerking van verschillende partijen kunnen we Pride Deventer zo groot maken. Wij hebben een bepaald bereik, maar samen worden we veel groter. 

Andrea: We kunnen altijd input en hulp gebruiken bij zowel Etty Hillesum Centrum als Pride Deventer. Dus als je dit interview leest en je wordt enthousiast bij het idee van meehelpen aan een inclusiever Deventer, laat het dan vooral weten! Of dit nu is als individu of als organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door je verhaal te delen, je ideeën, of door mee te helpen bij een project of activiteiten.